הצ’קליסט עבור תוכניות פיתוח מנהלים
כתב: ניב פסקין, יועץ ארגוני בכיר ומוביל תחום פיתוח המנהלים באבן דרך
לאור הטלטלה והשינויים שפוקדים אותנו בחודשים האחרונים, התבוננו על תוכניות פיתוח המנהלים במטרה להבין מה ה- Must Have בעת הזו.
הצורך בהכשרת מנהלים וניהול קיים תמיד, ובטוח שגם עכשיו. מצד אחד מה שנכון תמיד, נכון גם עכשיו, אבל… בעת הזו יש בהחלט מיומנויות ויכולות שנדרשות יותר מתמיד.
שאלנו את עצמינו מה מנהלות ומנהלים ידרשו לעשות אחרת השנה? מה ידרשו יותר מתמיד, דוקא עכשיו?
ובהתאם, אילו מיומנויות חשוב במיוחד לחזק במציאות הנוכחית?
אנחנו מבינים שההתמודדויות הן בכמה מישורים במקביל:
- היכולת לייצר סדר בכאוס ובתוך אי הוודאות, ולהוביל לעבר כוכב צפון משותף
- היכולת להוביל ולתמוך תהליכי שינוי והשתנות, ולרתום אחרים לאורך הדרך
- היכולת לתמוך ולחבר אנשים וצוותים אחד לשני ולארגון
- היכולת לקבל החלטות קשות ולעשות ויתורים כואבים כדי לשמור על הליבה העסקית
- היכולת להיות אמפתיים, להכיר בקושי ובכאב ולתת להם מקום...
האמת, שהיכולות האלו נדרשות ממנהלים תמיד, גם ללא קשר למלחמה, יחד עם זאת חשוב לתת את הדגשים הללו במיוחד כעת.
בנוסף, קריטי לחבר את התפיסות התיאורטיות לכלים פרקטיים ולתרגם אותם לעשייה בפועל מחוברת לשטח כחלק התוכנית!
המיקודים בבניית תוכנית פיתוח מנהלים מותאמת:
מנהיגות אדפטיבית
היכולת להסתגל, להרים את הראש מעל השוטף, ולקבל החלטות במהירות היא מיומנות מפתח להצלחה בזמן משבר, כאשר הסביבה החיצונית משתנה בצורה דרסטית חשובה במיוחד היכולת להיות אג’יליים, לעשות ניסויים מהירים ולכייל את המצפן תו”כ תנועה.
אמפתיה והכלה
היכולת להבין ולהתמודד עם רגשות וצרכי הפרט והצוות, אמפתיה מחזקת את הקשר בין המנהיג לצוות, יוצרת רגש של שייכות והכרה, ומקנה ביטחון.
השראה מהסביבה- מנהיגים מתגלים
למידה מתוך מקורות השראה בסביבה החברתית והעסקית היא יכולת מרכזית למנהיגות מוצלחת. החברה האזרחית בישראל היא דוגמא ומופת להסתגלות והתמודדות ושווה ללמוד כיצד ניתן לאמץ את הגישה ועקרונות המפתח גם למרחב הארגוני
למידה מתוך התנסות שמייצרת Real Impact
היכולת ללמוד תו”כ תנועה וליישם את הלמידות בזמן אמת היא חיונית. חשוב להטמיע את עקרון הלמידה המתמשכת גם במהלך התכנית עם חיבור ליעדי ההתפתחות האישיים של כל משתתפ/ת
ניהול אנרגיה
בתקופות משבר, ניהול יעיל של האנרגיה האישית והצוותית הוא יכולת מרכזית למנהיגות מוצלחת. על המנהיג לחבר את חברי הצוות למשמעות, ולאפשר זיהוי משותף ויישום של משאבים ומטענים לשימור והעלאת האנרגיה.
Growth Mindset
התמודדות אפקטיבית עם אתגרים דורשת בטחון פסיכולוגי ויכולת ללמוד בדרך של ניסוי וטעיה, ולצמוח מהם. אימוץ של דפוס חשיבה מתפתח מאפשר לחזק את תחושת המסוגלות והיכולת להגיב וליזום במצבים משתנים.
החשיבות של בניית תוכנית פיתוח אישי (PDP)
אחד הנדבכים המשמעותיים בבנייה של תוכנית אפקטיבית הוא שילוב של גיבוש תוכנית פיתוח אישי ממוקדת. כמו שאמרו חכמים – 50% מהדרך זה להגדיר את היעד הנכון, ולכן בתפיסתנו כל תוכנית פיתוח צריכה להתמקד קודם כל ביעד אישי שמחובר לתהליך הלמידה שיתבצע לאורך התוכנית.
כך אפשר לחבר את תרגול המיומנויות למטרה האישית, ולייצר יעד התפתחותי אישי ברור ומדיד, שמחובר לעשייה הניהולית, ולזהות מהו ה Game Changer – ההרגל שיהווה את המנוע להשגת היעד.
הגדרת יעד אישי מדויק מסייעת למנהל.ת להיות מודע לתהליך ההתפתחות, ומחבר את תוכן התוכנית לפרקטיקה יישומית בהתמודדות עם האתגרים האישיים.
לסיכום-
כולנו משוועים לתמיכה והכוונה, ובוודאי מי מאיתנו שאמון על הובלת אנשים. למידה, התנסות ויישום של כל אחד מהנושאים הללו, תאפשר למנהלים להתמודד ביעילות ובאפקטיביות עם האתגרים הנוכחיים, ולייצר המשכיות עסקית ואף צמיחה מתוך המשבר.
מזמינים אתכם להתייעץ איתנו ולחשוב כיצד ניתן להתאים את תוכניות פיתוח המנהלים לעת הזו